Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Hodonín - cihelna

Lokalizace

Hodonín - cihelna

Všeobecná charakteristika

Kraj: Jihomoravský kraj
Okres(y): Hodonín
Katastrální území: Hodonín
Mapové listy: 3422, 34223
Geologická správní oblast: Neogén vídeňské pánve
Lokalizace: Hodonín - sv. okolí, 1/4 km z. od kóty 194 m (na silnici Hodonín - Ratíškovice), v kat. Odměry za šibenicemi, 1500 m v. od kóty 188 (železniční podjezd).
Přístup k lokalitě: - terén bez cesty - od silnice dále než 250 m
Charakteristika objektu: těžební jáma aktivní cihelny o rozměrech cca 600 x 300 x 20 m. V současné době těžba probíhá v sv. stěně hliniště, rozdělené do 3 teras
Technický objekt: hliniště
ID : 1493

Geologie

Geologická charakteristika: Terciér, vídeňská pánev, neogén, bzenecké souvrství. Hodonín-cihelna, jíly bzeneckého souvrství. Geol. charakteristika podle Petrové P., 2001, str.60: Velmi významná lokalita typických modrošedých jílů bzeneckého souvrství zón C, D a E. V současné době je v sv. stěně hliniště těžena cihlářská hlína ve třech terasách. Ostatní hliniště jsou porostlé stromy a keři. Jíly jsou překryty pleistocénními navátými písky. Lokalita je navržena k vyhlášení jako přírodní památka (Kohoutová, 2000). Litologicky je situace monotónní, jedná se o modrozelené, silně vápnité, slabě prachovité plastické jíly s drobnými lupínky muskovitu, místy jsou přítomny písky a prachy. Hatala (1987) zde popsal celkem 11 vrstev, z nichž pouze vrstvy 1 - 5 jsou v jámě pozorovatelné, ostatní byly popsány z vrtů. Lokálně je ve stěně patrné horizontální zvrstvení jílů. Vrstvy jsou ukloněny 8 - 10° k SSZ. Jíly jsou prizmaticky rozpadavé, místy navětralé a rezavě zbarvené. Jedná se o produkty sedimentace v klidné vodě polobrakických jezer pannonu v zóně vzdálené od pobřeží. Salinita prostředí kolísala v závislosti na tocích ústících do zálivu, voda obsahovala menší množství kyslíku. Dle Jiříčka (1983) se salinita pohybovala v rozmezích 3 - 5 promile. Cirkulace vody byla malá a pomalá, sedimentace probíhala spíše v redukčním prostředí. Biostratigraficky náležejí jíly k bzeneckému souvrství. Sedimenty zón C-D (32 m) jsou od nadložních jílů zóny E (2 - 10 m) odděleny zvodnělými prachovito - jílovitými až jílovito - prachovitými písky, přecházejícími na Z a SZ ložiska do prachu jílovito - písčitého. Předpokládá se (Hatala 1987, Schinzelová 1997), že tato vrstva představuje bázi zóny E pannonu. Její mocnost činí jen několik cm. Na lokalitě byla popsána nepříliš hojná a dobře zachovalá makrofauna, nejčastěji je možno se setkat se zámkovými částmi Congerií a úlomky schránek rodu Limnocardium. Řihák (1993) na lokalitě popsal Congeria neumayri Andr., Melanopsis fossilis (Mart.-Gmel.),M.inermis Hand., M. bouéi mulsticostata Hand., Theodoxus sp. a další. Ostrakodová společenstva jsou velmi bohatá, schránky skořepatců dobře zachovalé, je možno uvést např. druhy Amplocypris abscissa (Rsss.), A. recta (Rss.) a další.
Regionální členění: Karpaty - vídeňská pánev - vídeňská pánev (moravská část)
Stratigrafie: kenozoikum - neogén
Témata: petrologie, sedimentologie, paleontologie, stratigrafie, ložisková geologie
Jevy: charakteristická hornina, zkameněliny - fauna
Původ geologických jevů (geneze): sedimentární
Hornina: jíl
Geologický význam: geoturistická zajímavost (geotop)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Geologické lokality doporučené k ochraně
Ochrana geologického fenoménu: B - je důvodem k doporučení lokality k ochraně (evidovaná lokalita)
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Typické modrošedé jíly bzeneckého souvrství vídeňské pánve. Stěnou pískovny jsou zastiženy v dobře dokumentovatelném profilu sedimenty pannonu C-D a pannonu E. Významný stratigrafický horizont představuje vrstva č. 4 pannonu E, oddělující jíly pannonu E od jílů pannonu C-D.
Střety zájmů: jiné lidské aktivity, vegetace
Popis střetů zájmů: Těžba v hliništi, zarůstání vegetací v prostoru netěženém. Stěnu hliniště po ukončení těžby je nutno zachovat a stabilizovat a rovněž zabezpečit proti náletovýn dřevinám.
Stav lokality: nepřístupná, zavezená
Popis stavu lokality: Doporučeno revidovat stav lokality 25.9.2012; Postupující těžba 22.10.2012; Lokalita částečně oplocená, těžko přístupná, těžebna zatopená, břehy porostlé hustým neprostupným porostem. Pravděpodobně probíhá rekultivace. 7.9.2016;

Literatura

Petrová P. a kol. autorů, 2001: Vysvětlivky k základní geologické mapě ČR v měřítku l : 25 000 list 34223 Hodonín.- Český geologický ústav Praha; Schinzelová, E. (1997): Pannonské sedimenty v okolí Hodonína a jejich fauna. MS, diplomová práce. Přír. fak. Masaryk. Univ. Brno. Tomanová Petrová P. (ed), Adamová M., Bubík M., Gnojek I., Havlíček P., Hubatka F., Kycl P., Novák Z., Havlín Nováková D., Šikula J. (2008): Základní geologická mapa ČR 1 : 25 000 s Vysvětlivkami, 34-223 Hodonín. 56 str. ČGS Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Tomanová Petrová Pavla, Novák Zdeněk, 07.10.03
Aktualizoval(a): Lorencová Markéta 21.01.04, Tomanová Petrová Pavla 25.09.12, Kukal Zdeněk 22.10.12, Tomanová Petrová Pavla 07.09.16

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 1493 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-03]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/1493.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.
Zarůstající lokalita pannonských jílů bzeneckého souvrství., Václav Pospíšil, 2016
Zarůstající a postupně rekultivovaná lokalita pannonských jílů bzeneckého souvrství., Václav Pospíšil, 2016
Jíly bzeneckého souvrství., Pavla Tomanová Petrová, 2001
Celkový pohled na lokalitu., Pavla Tomanová Petrová, 2001


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]